25 ÉVE LETT BEK-GYŐZTES A SZENTES

 In HÍREK

2018. február 17-én a Dr. Rébeli-Szabó József Városi Uszodában köszöntötte Bújdosó Tamás a vízilabdaklub elnöke Vincze Editet a jubileum alkalmából, aki nemcsak fontos játékosa volt a csapatnak, de egyben a szentesi női vízilabdacsapat alapítója is.


Az akkoriban Hungerit-Szentesi SC néven szereplő női vízilabdacsapatot 1993. február 14-én kétezer ember ünnepelte a Kurca- parti város sportuszodájában, ugyanis Vincze Editék hazai pályán BEK-döntőt nyertek. Duplán jubilál az egyesület, hiszen 25 éve volt az emlékezetes finálé, amelyen a 35 éve alakult együttes hódította el a legrangosabb európai kupát.

Szentes egyébként is ismert arról, hogy igazi vízilabdaváros, de a sportág helyi szerelmesei 1993. február 14-én különösen pólólázban égtek. Ezen a Valentin-napon ugyanis női BEK- döntőt rendeztek a Kurca-parton, méghozzá a Hungerit-Szentesi SC részvételével. A hazaiak ellenfele az a GS Orizzonte Catania volt, amely a következő években a legrangosabb európai kupasorozat rekordgyőztese lett nyolc végső sikerrel. 25 éve viszont nem az olaszok, hanem a magyarok törték meg a holland hegemóniát – a Bajnokcsapatok Európai Kupája 1987- es indulása óta – e napig – csak holland klubok nyerték a sorozatot. Az egész város napok óta csak erről a meccsről beszélt, és sokan talán azóta is kérdezgetik: hogyan fért be kétezer ember az uszodába? Bárhogy is jött össze, a lényeg, hogy így fantasztikus hangulatú katlanban nyert 6–5-re a Szentes.

Önök is kíváncsiak, hogy az 1993-as BEK-döntőben szerepet kapó nyolc játékossal mi lett. A nyugdíjas éveit élvező edző, Tóth Gyula lányai Olaszországban telepedtek le: az olasz színekben 2004-ben olimpiai bajnoki címet szerző Noémi – vízilabdás férjével és ikerpár fiaival – a Nápoly közelében lévő Capuában él, ahol a család egy uszodát üzemeltet, Gabriella pedig Palermóban egy bárt vezet. Az olasz vonalat képviseli még Stieber Mercédesz és Rafael Irén is, előbbi Imperiában edzősködik, utóbbi pedig Bresciában személyi tréner. Huff Zsuzsanna biológia és technika szakos tanár Csongrádon, Szamocsi Csilla is pedagógus lett Szegeden, Rónaszéki Ildikó pedig Hódmezővásárhelyen óvónő. Egyedül Vincze Edit maradt a Kurca-parton, aki a Szentesi Városi Úszó Club vezetőedzőjeként dolgozik.

Hungerit Szentesi SC–GS Orizzonte Catania 6–5 (0–1, 2–0, 2–1, 2-–3)
Női vízilabda BEK-döntő. 1993, február 14., Szentes, 2000 néző.
Vezette: Bajenau (román), Sztavroplulosz (görög).

Hungerit-Szentesi SC: HUFF – Tóth N., Rónaszéki 1, VINCZE 1, Rafael 1, Tóth G., STIEBER 3. Csere: Szamosi. Vezetőedző: Tóth Gyula.

GS Orizzonte Catania: CONTI – Da Campo 1, Vaillant, VINCI 4, Mazato, Virri, Picciono. Csere: Delvoca, Conson. Vezetőedző: Mavgero Maro.

Álló sor, balról: Fülöp Tibor (másodedző), Tóth Noémi, Sipos Ivett, Erdőháti Nagy Anett, Tóth Gabriella, Sipos Anett, Sipos Edit, Szamosi Csilla, Tóth Gyula (edző), Rafael Irén, Molnár Gyula (orvos). Alsó sor, balról: Rónaszéki Ildikó, Huff Zsuzsanna, Stieber Mercédesz, Vincze Edit, Debreczeni Beáta. Nincs a képen: Kádár Noémi.

PAPÓS TAMÁS (Délmagyarország)

Start typing and press Enter to search