Elment a háromszoros olimpiai bajnok „udvarias srác”…

 In HÍREK

Az 1972. július 12-én született Benedek Tibor a vízilabdasport elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb klasszisa, aki méltán volt népszerű hazánkban, és (nemcsak) a vízilabdához értő, azt szerető sportvilágban.

Szentesen már csak azért is ismert volt, mert nemcsak az UTE vagy a Bp. Honvéd pólósaként vívott parázs csatákat a szentesi együttes ellen, hanem 2013. szeptember 3-án több száz ember részvételével „uszodafórumot” (közönségtalálkozót) tartott városunkban.

Benedek Tibor hatszoros magyar és hatszoros olasz bajnok, többszörös kupagyőztes. A válogatottal öt olimpián vett részt, közülük hármat, a 2000-es sydney-it, a 2004-es athénit és a 2008-as pekingit megnyerte, akárcsak a 2003-as világbajnokságot és az 1997-es Európa-bajnokságot.

Kemény Ferenc – akit pólós körökben csak Fecsó báként ismernek – így emlékezett tanítványára: „Kifogástalan viselkedésű, udvarias srác, akit minden helyzetben az iszonyatos lelkesedés és szorgalom jellemez.

Egy korábbi szentesi közönségtalálkozót követően Dömsödi József készített interjút a világklasszis pólóssal, ezzel emlékezünk a 48. életévében elhunyt Benedek Tiborra.

– Kapitány úr, az ön családja neves színészeket adott a színház világának, nem tűnt egyértelműnek, hogy Ön is színész legyen?
– Valóban a családi indíttatás adott lett volna, de gerincbántalmaim miatt, az úszás felé vettem az irányt, orvosi tanácsra, így korán eldőlt a sorsom. Úszó, majd később vízilabdás lettem, ekként a színház színpada helyett az uszoda lett az én színpadom.
– Milyen emlékei, ismerősei vannak Szentesről?
– Folytatva a fenti gondolataimat, a színház világából Gáspár Sándort (szentesi születésű Kossuth-díjas színművészt) édesapámon keresztül, gyerekkorom óta ismerem, s természetesen a vízilabdásokat is, pl. Tóth Lászlóval (a Hungerit Szentesi VK korábbi vezetőedzője) évekig együtt játszottunk a válogatottban. A szentesi uszoda vízének jellegzetes „szagát” sem lehet elfelejteni. Nagyon tisztelem a szentesi vízilabdások sikereit.
– Mit jelent önnek, egy ilyen a maihoz hasonló közönségtalálkozó?
– A gyerekek nálam elsőbbséget élveznek, ezért boldogan fogadtam el a meghívást. Nagy örömmel jöttem, jó volt látni mennyien és mennyire szeretik a pólót Szentesen. Éreztem a felém áramló szeretetet. Örülök, hogy elmondhattam, és remélem meg is fogadják a gyerekek azon tanácsomat, miszerint a tanulás és a sportolás egyaránt nagyon fontos.
– Gratulálunk a világbajnoki aranyéremhez, a Budapesten megrendezendő 2014-es Európa-bajnokságon megismételhető ez a nagyszerű eredmény?
– Köszönjük szépen az elismerő szavakat, tudom, hogy a közvélemény a világbajnoki arany után Budapesten is hasonló teljesítményt vár el a csapattól, aminek szeretnénk is eleget tenni, annak ellenére, hogy több hasonló képességű válogatott tartozik az élmezőnyhöz. Az évek óta együtt játszó olasz, illetve szerb válogatott még jobb csapat nálunk, ezért a legjobb négybe való kerülést is jó eredménynek tekinteném.
– Az épülő, új fedett uszodában láthatjuk majd a válogatottat?
– Megtekintettem az építkezést, természetesen örömmel teszünk eleget a majdani meghívásnak.

(Az interjú Városi Visszhangban jelent meg korábban.)



Source

Start typing and press Enter to search