Összefoglaló a HaBaWaBa tornáról

 In HÍREK

2018. július 3-10. között Görögországban az athéni Glifadhaban rendezték meg a HaBaWaBa gyermek vízilabda tornát, melyen a Szentesi Vízilabda Klub U11-es csapatai a Metalcom Szentes arany csoport 6. helyezést, a Hungerit Szentes bronz csoport 9. helyezést ért el.

Évről, évre egyre népszerűbb a HaBaWaBa gyermek vízilabda torna az egész világon. 2018-ban Kanadában, Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban rendezik meg a fiatal sportolóknak kiírt tornát. Ez igazából egy mini vízilabda Olimpiának is felfogható. A meghívó minden U9-es és U11-es születésű játékosnak szól. Idén a Szentesi Vízilabda Klub két csapattal nevezett a megmérettetésre, a lányok Hungerit, a fiúk Metalcom néven, U11-es korosztályban. Nagy várakozás, és felkészülés közepette megszületett a terv, amit hatalmas szervezőmunka előzött meg. A tornát ebben az évben az athéni Glifadhaban rendezték meg, ami igen messze van tőlünk, és két csapatnyi gyerekkel csak autóbusz jöhetett számításba az utazást illetően. Az út nagyon hosszú, kb. 24 óra lett volna egyben, ezért kellett egy alternatív megoldást találni. Körülbelül félúton megálltunk a szerbiai Nisben éjszakára, ahol vacsora előtt játszottunk egy edzőmérkőzést a helyi csapattal rávezetés képpen, majd a szívélyes vendéglátás után kora reggel tovább indultunk a cél felé.

Másnap késő délután megérkeztünk Athénba, a szálloda elfoglalása után egy kis tengeri fürdőzéssel készültünk a másnapi mérkőzésekre. A torna négy napig tartott, négy csoportban folytak a küzdelmek. Egy 50 méteres medencében, négy pálya volt berendezve, kicsit kisebbek, mint amit mi megszoktunk itthon. A kapuk is felfújható műanyagból voltak, nem volt egyszerű a gólszerzés.

A Habawaba torna első mérkőzésén, mind a lányok, mind a fiúk remekül játszottak. Az utóbbi mérkőzésen az elejét leszámítva viszonylag sima győzelmet arattunk az Olimpiakos ellen 8:1, a lányoknak viszont sajnos nem sikerült nyerni egy szintén görög csapat, az Anog Sharks Billabong ellen 7:8… ebéd előtt volt egy kis idő lazításra is…
A délutáni meccseken a fiúk az Ilisiakos ellen nyertek 13:1 arányban, a lányok a Pao Eagles ellen sajnos a szerencsétlen sorsolásnak köszönhetően vereséget szenvedtek 2:12. Ez volt az aznapi mérlegünk. Elfáradtunk, nagyon meleg volt, de a tengerpart mindenért kárpótolt bennünket. A másnapi mérkőzésen a lány csapat először 3:6 arányban kikapott a görög VNC Mpempides csapattól, de minden meccsen egyre jobban és összeszedettebben játszottak…ennek eredménye képpen a délutáni küzdelmet meg is nyerték 5:4-re a szintén görög Panwnios G.S.S. Iones ellen. Aznap még volt egy meccsük, ahol az Apoel Nicosia legyőzte őket 3:6 arányban. a ciprusiak között több, nálunk sokkal nagyobb játékos is játszott, nem bírtunk velük! Gratulálunk nekik! A fiúk délelőtt a Salerno (olasz) csapatával nem bírtak 3:3-as döntetlen született, két, közel azonos képességű és tudású csapat csapott össze. Bebizonyítva, hogy Olaszországban is komolyan veszik a gyermekek versenyeztetését, és bíznak a sikereikben. Elég sok helyzetet kihagytak a fiaink, ezen a jövőben majd változtatunk! Délután a Pao Eagles csapatát 11:2-re legyőzték egy váratlanul sima mérkőzésen. Érdekes, hogy a csapatok 75%-a athéni, alig jöttek máshonnan.

A torna harmadik napján a lányok legyőzték a görög Piratest 6:3 arányban, a délutáni meccsen sajnos alulmaradtak egy drámai kimenetelű csatában az AC Aris Diakrotima görög csapattal szemben 1:2! A fiúk első mérkőzése az S.K. Roi athéniak ellen volt, 4:3-ra legyőztük őket, a másodikon elszenvedtük első vereségünket a VNC Posseidons ellen 6:8. Látszik már a gyerekeken, hogy nagyon elfáradtak, naponta 2-3 meccsük van, és még utána a tenger…Ezen a napon volt még két csata, az egyiket 13:0-ra nyertük a Nop Salaminas ellen, a másikon a Waterpolo Club Ljubljana Slovan vert el minket 3:4-re. A játékidő mindegyik küzdelem esetben készer 12 perc volt, futóórával mérték.

Eljött az utolsó nap! Délelőtt a lányok nyertek 8:6-ra az Ilisiakos ellen, a csoportjuk 7. helyezését megszerezve nekik véget ért a torna. Gratulálunk a remek szereplésért, becsületesen küzdöttek végig, olykor nehéz csatákat vívtak, de élménydús napokat éltek meg velünk együtt! A fiúk 7:5-re nyertek az Apoel Nicosia ellen, ezzel délután még az 5. helyért versenyben voltak. Majd a végső küzdelemben 2:6-ra elvéreztek a helyi Anog Dolphins Billabong ellen. Mindez által a torna 6. helyét tudhatják magukénak.

Óriási gratuláció mellett hatalmas köszönet mind a gyerekeknek, mind az őket a legvégsőkig biztató szülőknek, akik elkísértek bennünket, és a Szentesi Vízilabda Klubnak, hogy lehetővé tették nekünk ezeket a boldog pillanatokat, felejthetetlen élményeket!

Hevesi Anita, Czirok Csaba, Torday Árpád edzők

Start typing and press Enter to search